Gulasz rybny z kalafiorem

gulasz rybnyGulasz rybny to znany jest w kuchni portugalskiej. W ich kraju kocha się ryby. Można je zaserwować z warzywami i bulionem, tworząc zupę o niepowtarzalnym smaku. W swej klasycznej postaci składa się z dużych kawałków ryb i warzyw gotowanych w gęstym i aromatycznym sosie. Sos ten jest zwykle przygotowywany z bulionu rybnego, mąki, śmietany i przypraw, a czasem z dodatkiem białego wina lub octu. Gulasz rybny jest zazwyczaj serwowany z ziemniakami lub kaszą i jest uważany za pełnowartościowe i pożywne danie, szczególnie cenione w krajach, takich jak Polska, Niemcy, Czechy czy Słowacja. W różnych regionach istnieją różne odmiany tego dania, z różnymi gatunkami ryb i dodatków.

Składniki na 6 porcji:

pół kilo ziemniaków, 1 mały kalafior, 40 dag filetów z dorsza, 3 łyżki soku z cytryny, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1 szklanka śmietanki 30%, łyżka mąki, pół pęczka koperku, biały pieprz, sól, cytryna do dekoracji

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę, zalej gorącym bulionem, gotuj przez 5 minut.

2. Kalafior podziel na różyczki, dokładnie umyj, dodaj do ziemniaków. Gotuj ziemniaki i kalafior pod przykryciem przez jeszcze10 min.

3. Filety z dorsza opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, a następnie pokrój w kostkę. Dołóż do warzyw i gotuj przez kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania wlej śmietankę dokładnie wymieszaną z mąką i zagotuj.

4. Gulasz przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem oraz udekoruj cząstkami cytryny.

Można też dodać wino i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

Tags:

Comments are closed.