Na czym polega dieta cukrzycowa?

dietaJedną z najpowszechniejszych chorób cywilizacyjnych jest cukrzyca typu drugiego. Najczęściej atakuje ona osoby otyłe, po 40. roku życia. Jej leczenie odbywa się za pomocą odpowiednich preparatów medycznych, mających za zadanie obniżyć poziom cukru we krwi oraz niskokalorycznej diety, która opracowywana jest indywidualnie dla każdego pacjenta. Pod uwagę bierze się wówczas takie parametry jak wiek pacjenta, płeć, masa ciała, wzrost, aktywność fizyczna, występowanie innych chorób oraz przyjmowanie leków, na przykład insuliny.

Dieta cukrzycowa ma za zadanie zredukować możliwość wystąpienia powikłań cukrzycy oraz związanych z nadwagą i otyłością chorób naczyniowych. Powinna ona pokrywać dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz witaminy i minerały. Dużą rolę odgrywa również regularne przyjmowanie 4-5 posiłków dziennie. Należy zrezygnować ze smażenia i wybrać te techniki obróbki posiłków, które nie wprowadzają do posiłków tłuszczu, na przykład duszenie bądź gotowanie na parze.

Równie istotną kwestią jest wyeliminowanie cukrów prostych. Znajdują się one w takich produktach jak ciastka, słodkie bułki, czekolada, cukierki oraz przetwory słodzone (marmolady, dżemy). Podstawę jadłospisu stanowić powinny węglowodany złożone, które występują w ciemnym pieczywie, płatkach owsianych, grubych kaszach, a także w brązowym ryżu. Zawierają one dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspiera metabolizm. Warto również wybierać owoce mniej słodkie, takiej jak truskawki, wiśnie, czy arbuzy oraz unikać bananów i winogron. Jabłka, gruszki, pomarańcze czy też brzoskwinie powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach. Z diety należy również wykluczyć alkohol, gdyż powoduje on wzrost stężenia glukozy we krwi.