Szaszłyki wieprzowe z chutneyem pomidorowym

szaszlykiSkładniki zawarte w mięsie są konieczne dla prawidłowej, zbilansowanej i zdrowej diety człowieka. Dlatego wegetarianie muszą uzupełniać  swoją dietę o ich substytuty (szczególnie niektóre białka – patrz yourdiet.com.pl). Zobacz jak zdrowo łączyć mięso z warzywami. Oto przepis na szaszłyki wieprzowe z chutneyem pomidorowym.

Składniki

  • 600 g szynki wieprzowej
  • 8 patyków do szaszłyków
  • 3 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżka imbiru
  • 1/2 mielonego kminku
  • kilka lisków natki pietruszki
  • olej

CHUTNEY:

  • 450 g dojrzałych pomidorów
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 ml octu winnego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 goździki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Chuntney jest to gęsty sos przyrządzany zarówno z owoców jak i warzyw. Dlatego też chuntneye mają bardzo zróżnicowane smaki, od łagodnego po pikantne, słodkie lub korzenne, które są bardzo aromatyczne.

Sos ten wywodzi się z Indii i używany jest do wielu potraw zarówno mięsnych, warzywnych jak i deserów.

Przygotowanie:

Patyki do szaszłyków namoczyć w wodzie.

Mięso pokroić w kostkę wielkości 3 cm.

Cebulę obrać z łupiny i posiekać. Czosnek obrać z łupiny, pietruszkę posiekać.

Do moździerza wsypać nasiona kolendry, imbir, kminek, cukier, pietruszkę oraz 4 łyżki oleju i łyżeczkę soli. Dodać, cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko utrzeć na gładką pastę. Jeżeli nie posiadamy moździeża można wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować.

Mięso natrzeć pastą, przełożyć do plastikowego pojemnika, wstawić do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie przygotować pomidorowy chuntney.

Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, następnie obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę usuwając przy tym gniazda nasienne. Cebulę obrać z łupiny posiekać. Papryczkę chili umyć, usunąć gniazda nasienne i posiekać.
Na patelni z łyżką oleju zeszklić cebulę, po czym dodać pomidory, paprykę oraz goździki, gałkę muszkatołową, cukier i ocet.
Wszystko gotować bez przykrycia przez około 25 minut, co jakiś czas mieszając. Na końcu doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Zamarynowane mięso nadziać na szpadki.

Rozgrzać patelnię grillową z 2 łyżkami oleju, szaszłyki smażyć przez około 4-5 minut z każdej strony na złotobrązowy kolor.
Gotowe szaszłyki podawać na sałacie z chutneyem pomidorowym i ciepłym chlebem pita.