Składniki zawarte w mięsie są konieczne dla prawidłowej, zbilansowanej i zdrowej diety człowieka. Dlatego wegetarianie muszą uzupełniać swoją dietę o ich substytuty (szczególnie niektóre białka – patrz yourdiet.com.pl). Zobacz jak zdrowo łączyć mięso z warzywami. Oto przepis na szaszłyki wieprzowe z chutneyem pomidorowym.
Składniki
- 600 g szynki wieprzowej
- 8 patyków do szaszłyków
- 3 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżka imbiru
- 1/2 mielonego kminku
- kilka lisków natki pietruszki
- olej
CHUTNEY:
- 450 g dojrzałych pomidorów
- 100 g brązowego cukru
- 50 ml octu winnego
- 1 czerwona cebula
- 2 goździki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Chuntney jest to gęsty sos przyrządzany zarówno z owoców jak i warzyw. Dlatego też chuntneye mają bardzo zróżnicowane smaki, od łagodnego po pikantne, słodkie lub korzenne, które są bardzo aromatyczne.
Sos ten wywodzi się z Indii i używany jest do wielu potraw zarówno mięsnych, warzywnych jak i deserów.
Przygotowanie:
Patyki do szaszłyków namoczyć w wodzie.
Mięso pokroić w kostkę wielkości 3 cm.
Cebulę obrać z łupiny i posiekać. Czosnek obrać z łupiny, pietruszkę posiekać.
Do moździerza wsypać nasiona kolendry, imbir, kminek, cukier, pietruszkę oraz 4 łyżki oleju i łyżeczkę soli. Dodać, cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko utrzeć na gładką pastę. Jeżeli nie posiadamy moździeża można wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować.
Mięso natrzeć pastą, przełożyć do plastikowego pojemnika, wstawić do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie przygotować pomidorowy chuntney.
Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, następnie obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę usuwając przy tym gniazda nasienne. Cebulę obrać z łupiny posiekać. Papryczkę chili umyć, usunąć gniazda nasienne i posiekać.
Na patelni z łyżką oleju zeszklić cebulę, po czym dodać pomidory, paprykę oraz goździki, gałkę muszkatołową, cukier i ocet.
Wszystko gotować bez przykrycia przez około 25 minut, co jakiś czas mieszając. Na końcu doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Zamarynowane mięso nadziać na szpadki.
Rozgrzać patelnię grillową z 2 łyżkami oleju, szaszłyki smażyć przez około 4-5 minut z każdej strony na złotobrązowy kolor.
Gotowe szaszłyki podawać na sałacie z chutneyem pomidorowym i ciepłym chlebem pita.