Jajka po benedyktyńsku z boczkiem

jajkoJajka po benedyktyńsku to jedno z popularnych dań kontynentalnych. W klasycznej postaci składa się z jajek sadzonych na grzankach, polanych śmietanowym sosem holenderskim i udekorowane boczkiem, sałatką i pomidorem. Ta prosta i smaczna potrawa jest często podawana jako śniadanie lub brunch. W różnych regionach świata istnieją różne wariacje tego dania, z różnymi dodatkami i uzupełnieniami.

Składniki

1 duża pełnoziarnista ciabatta
4 jajka
4 plastry boczku
1 łyżka octu
garść świeżej rukoli ( lub szpinaku, roszponki)
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Wstawić osoloną wodę z octem.
Rukolę  umyć i osuszyć.
Na rozgrzanej patelni zrumienić boczek.
Ciabattę  przekroić wzdłuż na pół.
Zanim ugotujemy jajka przygotować talerze do podania.
Każdą połówkę ciabatty skropić oliwą, obok lub na kanapce ułożyć rukolę i plastry boczku.
Jajka rozbić na mały talerzyk, po czym delikatnie zsunąć je do wrzątku, gotować około 3  minut, od czasu do czasu obracając jajko za pomocą łyżki cedzakowej,  najlepiej gotować je partiami po dwa. Po tym czasie wyciągnąć jajka i włożyć na 1 minutę do naczynia z zimną wodą. Następnie ułożyć na przygotowanych kanapkach.

Tags:

Comments are closed.